DE INSTRUMENTEN VOOR JE REIS

In de begeleiding van je reis, maar ook in de workshops, gebruik ik regelmatig onderstaande begrippen. Ze zijn het framework, het kader van bewustzijn en leveren tevens belangrijke tools voor je reis. Ik licht ze hier kort toe:

Met persoonlijk bewustzijn wordt bedoeld het alledaagse bewustzijn waar je doorgaans in verkeert. Het stelt je in staat de dingen te doen die gedaan moeten worden: werken, zorgen, liefhebben, regelen, hypotheek afsluiten, plannen en afspraken maken, omgang met familie, vrienden en kennissen. Het persoonlijke bewustzijn is gekoppeld aan je ego, dat wil zeggen alle opvattingen die je over jezelf hebt. En die opvattingen zijn gevormd door alle ervaringen die je in je leven hebt meegemaakt.

Het transpersoonlijk bewustzijn is een ander niveau van bewustzijn, waar je ego veel minder een rol speelt. Het is het hier en nu, zonder verleden en zonder toekomst. Op dit niveau ervaar je het leven heel anders, als een geheel waarin alles, ook jij, met alles verbonden is. De grenzen tussen ‘jij’ en de rest vervagen hier. Je denkt niet meer, je bestaat.

Contact maken met dit transpersoonlijke bewustzijn en die ervaringen meenemen in je dagelijks leven is een belangrijk onderdeel van de reis.

We denken dat we één bewustzijn hebben, het bewustzijn van het hoofd, maar dat is niet zo. Je hebt ook het bewustzijn van je hart dat gaat over verlangens in de verbinding met anderen (of het verlangen om juist geen verbinding te maken). Je hebt het bewustzijn van je buik, waar die diepere emoties schuilen als angst, woede, plezier. En je hebt het bewustzijn van je seks, een hele krachtige levensenergie gericht op expansie en voortbestaan.

Elk bewustzijn heeft zijn eigen wijsheid, zijn eigen verhaal te vertellen aan jou. En elk bewustzijn reageert vanuit eigen wijsheid op situaties waarmee je wordt geconfronteerd.

Ieder bewustzijn heeft ook zijn eigen plek in de opbouw van je hersenen. Jammer genoeg is het niet zo dat ze altijd keurig op één lijn zitten, ze zijn in de loop van de evolutie van de mens een beetje schots en scheef op elkaar gestapeld, zonder al te veel aandacht voor de onderlinge verbindingen. Daardoor geven ze vaak tegenstrijdige signalen naar je af en dat is verwarrend. Zo kan de stem van het ene bewustzijn een krachtig ‘yes’ zeggen tegen een situatie, terwijl een andere stem nadrukkelijk ‘no’ roept. Contact maken met al je bewustzijnscentra om ze vervolgens beter met elkaar te laten ‘samenwerken’ is een belangrijk onderdeel van de reis.

Het leven stroomt door je lichaam: fysiek, emotioneel, energetisch, spiritueel. Hoe vrijer het kan stromen, hoe krachtiger, completer en bewuster je bent. Het zijn je emoties die een belangrijke voorwaarde zijn voor deze stroming. Waar emoties blokkeren loopt het vast en is er geen stroming meer mogelijk. Emoties is energie in beweging: e-motion.

Daarom dat het vrij maken van vastzittende emoties een belangrijk onderdeel is van je reis. Zodat je optimaal kunt gaan stromen.

Mannelijke en vrouwelijke energie heeft niets te maken met het feit of je een man of vrouw bent (of iets daartussen in). We beschikken allemaal over zowel het een als het ander, ongeacht in wat voor lichaam we zitten.

Mannelijke energie heeft een sterke focus, is doelgericht, wilt een resultaat halen, iets voor elkaar krijgen. Mannelijke energie is ‘verticaal’ en staat als een stevig gefundeerd huis.

Vrouwelijke energie daarentegen is ‘horizontaal’, gericht op meerdere doelen tegelijkertijd. Vrouwelijke energie kijkt veel meer om zich heen dan de mannelijke energie die zich op één punt focust, vrouwelijke energie is altijd op zoek naar verbinding.

Een goed ontwikkelde mannelijke en vrouwelijke energie maakt je enorm krachtig. Ze zijn voorwaardelijk voor elkaar: je kunt je mannelijke energie niet volledig ontwikkelen als je je vrouwelijke energie verwaarloost, en omgekeerd.

Lichte en donkere energie is niet hetzelfde als vrouwelijke en mannelijke energie, het zijn begrippen die iets zeggen over het ‘karakter’ van energie. Lichte energie is vluchtig, stromend en bewegend. Donkere energie is vast, stevig. Donkere energie wordt vaak geassocieerd met negatief, eng of bedreigend, maar is dat absoluut niet. Er zit heel veel positieve kracht in. Omarmen van je ‘dark side’ is enorm bevrijdend en empowering.

Mannelijke en vrouwelijke energie kunnen dus zowel licht als donker zijn, en beide is goed.

Shadows is alles wat je onderdrukt in jezelf, omdat je denkt dat het niet past, niet mag, niet welkom is, niet geaccepteerd wordt, afkeurenswaardig is, niet netjes of zelfs zondig. Je verstopt deze delen van jezelf in de schaduw, waar niemand ze kan zien. Jijzelf ook niet, want dit onderdrukken gebeurt vaak onbewust. Eenmaal in de schaduw gaan ze hun eigen leven leiden, groot en bedreigend worden waardoor je nog meer energie moet steken in het onderdrukken ervan.

Als je shadows weer naar het licht brengt blijken ze vaak heel veel moois te bezitten en zijn ze een verrijking van je leven. En je hoeft er niet meer bang voor te zijn…

Niets is in de loop der eeuwen, in vrijwel alle culturen over de hele wereld, zo belast met angst, schuld en schaamte als seksuele energie. Daarmee hebben we ons afgesneden van de belangrijkste ‘life force’ waarover we beschikken. We zijn bang voor deze primaire kracht die het ontstaan en de voeding is van het leven zelf. We hebben onze seksuele energie in een hokje gestopt, het hokje van de slaapkamer en het hokje van onze geslachtsdelen.

Maar seksuele energie is zoveel meer, je kunt er je hele lichaam mee opladen en je kunt het gebruiken om emotionele wonden te helen. Door in bewust contact te staan met je seksuele energie, door te weten hoe je deze opwekt en kunt gebruiken, beschik je over het meest krachtige levenselixer dat er is.

Werken met deze ‘sacred sexuality’ vanuit de Sjamanistische traditie, kan onderdeel uitmaken van je reis. 

Sommige van onze workshops hebben sacred sexuality als specifiek thema.

Je grenzen weten, je grenzen voelen en je grenzen kunnen stellen zorgt voor veiligheid, ook tijdens je reis. Je kunt alleen maar leren, onderzoeken en experimenteren als je je veilig weet. Je hebt er niets aan jezelf over je grenzen te duwen want dat werkt averechts. Met name in het eerste deel van je reis besteden we daar veel aandacht aan.

Binnen die veilige omgeving kunnen dan je verlangens naar boven komen. Dat waar je naar verlangt, naar hunkert, dolgraag zou willen maar tegelijkertijd bang voor bent. Stap voor stap ga je je diepste verlangens verkennen en zo je grenzen verruimen. Je verlangens zijn de motor van je reis, zij bepalen je route en wijzen je de weg.

Tot slot: je maakt je reis niet alleen voor jezelf, want je maakt deel uit van het grote geheel. Je draagt daarmee bij aan meer vreugde, liefde en compassie in je omgeving. Het is jouw reis, maar energie uit je omgeving (relatie, werk, opvoeding) neem je daarin mee en transformeer je mee. Een reis ondernemen is dankbaar werk. Let’s make the world a better place.